Szép ez a temető, gyönyörű a kilátás a völgyere és a környező hegyekre. A napsugarak simogatják az arcomat, a szellő hűsen nyugtat. A lecsorduló könnyek az arcomon még kellemesebbé teszik az élményt, jobban érzem a szelet.

47 év házasság után Berti bácsi előrerohan, mászik föl a hegyen, körülötte a temető, fent az asszony. Próbálok utánna rohanni, de benne több a szenvedély. Fut előre a 75 évevével, föl a hegyen. Mikor felér a ravatalozóba, otthonosan odalép, lekapja a takarót, és a halott kezére fűzi a rózsafüzért, és a keze mellé helyezi a Bibliát, majd betakarja. Odalép a halott testvéréhez, hogy most már nyugodjon meg, az öregasszony pedig nem bírja abbahagyni, hisztérikusan zokog, hogy "itthagyott, itthagyott engem".

Kellemes dolgog egy nőnek egy erős férfit látni. Élete párja hidegen és keményen fekszik egy fakoporsóban, ő meg azt mondja a testvérnek, hogy nyugodj meg. Vajon hányszor mászta meg aznap a ravatalozót?

Kezdődik a mise, a pap annyira öreg hogy még beszélni sem tud tisztán, így hiteles ámde érthetetlen eszmefuttatást tart a halálról. Meg hogy nyugtasson meg az, hogy kedves halottunkra öröklét vár. Mikor vége a misének, a tömeg felmászik a halotthoz, és csuda dalokat énekel egy 20 tagú kórus. A volt férj meg csak áll a koporsó mellett. Süt a nap, gyönyörűek a hegyek. Ugyanezt a jelenetet láttam 4 éve, mikor a nagyapám állt ott. Ugyanígy nézett ki mint berti bácsi, hisz testvérek. De papának voltak gyermekei, nem úgy mint Berti bácsiéknak.

Majd lekísérjük a halottat, a pap megint beszél mielőtt leengedik a koporsót. Berti bácsi odalép, és egy marék földet dob a koporsóra. A 47 évnyi házasságára. Az életére. A párjára. Van élet az élet után? Visszalép és rázza a zokogás, de csak néhány pillanatig. Aztán gyorsan eltemetik Őt.

A díszes társaság a kultúrházba megy, mert már nincs asszony, aki intézze a halotti tort. A kórustagok elvállalták hogy segítenek, Berti bácsi hozta a csuda borait. És most eszünk. Iszunk. Sokat. Borban az igazság, vagy borban a félelem ellenszere? Borban a halál utáni élet? Mikor a hangulat a tetőfokára hág, és Beri bácsi eléggé kiütötte magát, a kórus feláll, körbeállják őt, és eléneklik neki a "Van egy szőke asszony" című nótát. Gyilkos ez.

 

Van egy szőke asszony, fehér, mint a rózsa.
Annak az asszonynak halálos a csókja.
Miatta nem alszok, züllök minden éjjel,
Mert a boldogságát kegyetlen szeszéllyel én tapostam széjjel.

Bűneimért tudom, könnyel kell fizetni.
Fizettem, de boldog mégsem tudok lenni.
/:Nem tudok így élni, megbűnhődtem érte,
Édes szőke asszony, térden állva kérem, bocsásson meg nékem!:/