Megszólal és dühös vagyok... mert gyermeteg, mert hülyeség, mert nem látja át. Vagy mert irányítani akar, mert nem tartja tiszteletben hogy önálló személy vagyok, mert úgy érzem csak használ arra hogy érezze magát valakinek.

A lényeg hogy belőlem dühöt vált ki. És ilyenkor a bölcs ember magába fordul, és mindig az a vége a gondolatmenetnek, hogy azért vagyok elemien dühös mert én vagyok gyermeteg mert én nem tartom tiszteletben az ő gondolkodását, döntéseit, mert nem fogadom el olyannak, amilyen, nem hullámzom át rajta mint a tengervíz a szivacson, hanem megakadok benne. És az a részem mai megakad benne, és konfliktusba kerül vele, az a részem magára ismer benne.

Ez a helyzet az emberekkel. Mint megannyi tükör kacsingatnak vissza, és csak akkor tapasztalhatom meg őket a maguk valójában, ha elfogadom őket és áthullámzok rajtuk ellenállás nélkül. Elfogadom a betegségüket, a fájdalmukat, örülök az örömüknek.

De mi a helyzet az állatokkal. Akik olyan kiszolgáltatottak mint a fatörzs a gyökérnek. A népszigeti kutyaiskolában azt tanítják, hogy a kutyád a tükröd, ha problémás a kutya-gazda kapcsolat, akkor te vagy az ok, az okozat meg hogy neveletlen a kutyád. Ezért Tükör-módszernek hívják a megoldási javaslatukat, ami általában működik.

Nem egyszer hallottam, hogy egy adott betegségben szenvedő gazda mellől rengeteg állat hullott el ugyanabban a betegségben. Pl. a cukorbeteg anyuka macskái és kutyái egymás után mentek el cukorbetegségben. Ilyen is lehet a szimbiózis állat és gazda között. Meghalok hogy élhess. Ez emberek között is működik, ha valaki hallott a Hellinger-féle család felállítás módszeréről.

A nagy kérdés, mit tehet a gazda? (Halkan jegyzem meg, mit tehet az anya-apa ha a kisgyermek azért lesz beteg mert tükrözi, magára veszi a családban kialakult feszültséget?) Gyógyítja magát, hogy egészséges és kiegyensúlyozott legyen és ne a környezetén csapódjon le a problémája, és ezzel párhuzamosan gyógyítja a környezetét. Mintha ha rohadt fogú ember egyszerre kezdene el fogat mosni naponta háromszor, és ezzel párhuzamosan szokna le a cukorról.