Még nem őszülő halántékkal, de van mire visszatekintenem, van amin utólagosan okoskodhatok, kereshetem a miérteket.

Volt egy barátom.

Felnéztem a barátomra. Tehetségesnek tartottam, úgy gondoltam, szüksége van rám, hogy azzá váljon, aki benne lakozik. Tíz év telt el, és leesett, hogy nem tudok hatással lenni még a legjobb barátom jól létére sem, ha ő nem akarja.

Mivel nem tudtam nézni amit tesz, otthagytam. Nem volt balhé, csak egy érzés motoszkált bennem, hogy milyen izgalmas lenne ha kilépnék a megszokott körforgásból. Vajon mi fog történni, ha nem keresem? Nem keresett. Fura volt. Ennyi volt az egész? Aktív voltam ő pedig reagált? Ha én nem vagyok aktív ő nem reagál? Ez volt tíz év? Így kreálunk magunknak legjobb barát illúziókat? Mankót kerestem, ő meg mankónak használt? De nem ennyire egyszerű, nem csak egy egészségtelen szimbiózisba vettünk részt.

A másik motívum, hogy felnéztem rá. Úgy gondoltam ő valaki, én meg nem. Ő elfogadta a felnézést, lenézett rám. Ma már nincs miért felnéznem. De ő még lenéz. Nem a szó eredeti értelmében. A tanár-diák értelmében, a mester-tanítvány értelemben. Csak már nincs tanulnivaló. Olyan mint egy egyetemi tanár, aki húsz éve ugyanazt adja elő, és minden újoncnak tetszik ugyan, de aki másodszor látja az előadást, annak inkább kiábrándító, hogy ez a tudomány? Egy elsárgult gépelt jegyzet..

Ugyanez a helyzet vele. Próbál segíteni, rávilágítani a hibáimra, a megoldásokra, csak az a harci helyzet, hogy nem kértem tanácsot. Ezerszer hallottam amit még egyszer meg még egyszer jó szándékúan ugyan, de hozzám vág. És tudom mit kell tennem. Amit szajkóz, az csak egy elsárgult jegyzet..

Miért vagyok rá mégis dühös? Talán az fáj, hogy ezek szerint sosem voltunk barátok? Hogy óriási hatással volt az életemre, de nem azért mert fontos voltam, hanem mert ott voltam? Mint egy kölyökvizsla, ugrabugráltam körülötte, ő meg jószívű, hát adott enni. Mert szereti megmenteni az árvákat.

Ennyit a legjobb barátról. Nem hiszek többet a létezésében. Miért emelnék ki valakit, mindenkinek megvan a maga csodája. :)